Co to jest ekstrakt z kwiatów i liści Rosmarinus officinalis?

Zioło to jest używane w wielu produktach kosmetycznych. Podobno można go znaleźć w co najmniej 32 różnych formułach. Wśród tych produktów najczęściej stosowane są dezodoranty i pasty do zębów. Istnieją jednak inne rodzaje ekstraktu z rozmarynu, które często stosuje się w kosmetyce. Na przykład w swoim ulubionym dezodorancie możesz znaleźć olejek lub ekstrakt z rozmarynu.

W badaniach naukowych ekstrakt z Rosmarinus officinalis L. wykazuje potencjał antymutagenny. In vivo nie zmniejszyło to liczby MNPCE. Miejscowe stosowanie zioła zmniejszało guzy skóry u myszy. Ekstrakt zmniejszył guzy w porównaniu z grupą kontrolną, w której myszom podawano DMBA, TPA i olej krotonowy.

Zioło to ma również właściwości przeciwzapalne. Hamuje hepatotoksyczność wywołaną przez cyklofosfamid. Ponadto wiadomo, że ma wysoką aktywność przeciwutleniającą i może być stosowany jako środek terapeutyczny. Nie jest jednak jasne, jak to działa. Kilka badań wykazało, że to zioło może hamować hepatotoksyczność indukowaną przez cyklofosfamid u myszy.

Niektóre badania wykazały pewne przypadki reakcji alergicznych na R officinalis. Niektóre badania wykorzystywały testy fotoplastyczne, które wykazały większą czułość. Niektórzy oceniali również wpływ karnozolu, który okazał się nietoksyczny w stężeniach 0.1% i 1.0%. Pomimo tych ustaleń R officinalis to GRAS, ale potrzebne są dalsze badania, aby ustalić, czy jest bezpieczny do stosowania lokalnego.

Przeprowadzono kilka badań dotyczących składników pochodzących z rozmarynu lekarskiego (rozmarynu) w produktach kosmetycznych. Najczęściej zgłaszaną funkcją tych składników są środki kondycjonujące skórę i składniki zapachowe. Jednak skład tych składników w kosmetykach może zawierać wiele składników botanicznych. Formulatorzy muszą być świadomi składników i unikać wprowadzania ich na poziomach, które są potencjalnie niebezpieczne dla konsumentów. Dobre praktyki produkcyjne mają kluczowe znaczenie dla zapewnienia bezpiecznego stosowania tego zioła.

Pomimo swojego potencjału leczniczego, R. officinalis nie jest jeszcze powszechnie stosowany. Chociaż zbadano jego właściwości lecznicze, coraz więcej badań koncentruje się na jego olejku eterycznym. Oprócz flawonoidów rozmaryn zawiera kwas rozmarynowy, związek fenolowy, który jest strukturalnie pochodną kwasu karnozowego. Związki te są w dużej mierze odpowiedzialne za działanie farmakologiczne rozmarynu.

Beton Nutrition Corporation jest profesjonalnym producentem i dostawcą ekstraktów roślinnych i składników odżywczych z Chin i działa w tej dziedzinie od ponad 11 lat. Jeśli szukasz sprawdzonego dostawcy proszku rosmarinus officinalis, dobrze trafiłeś, zapraszamy do kontaktu [email chroniony] do dalszej dyskusji.

0 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszam przyczynić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.